Virus Snake
6

WSJ: Špijunski program FSB-a je 20 godina krao dokumente iz NATO zemalja

I. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
Američki Federalni istražni biro identifikovao je i deaktivirao "jedan od najsofisticiranijih ruskih alata za cyber špijunažu".

Softver se koristi dvije decenije za krađu dokumenata od vlada NATO-a, novinara i drugih, navodi The Wall Street Journal, pozivajući se na sudske dokumente objavljene u utorak.

Špijunski softver, nazvan Snake, vodila je hakerska grupa Turla. Prema američkim kontraobavještajcima, sastoji se od službenika Rjazanskog odjeljenja FSB-a. Da bi prikrili svoje tragove, ukradeni dokumenti su slani preko zaraženih kompjutera koji se nalaze u Sjedinjenim Državama.

Agenti FSB-a su identifikovali kompjutere sa virusom Snake, uključujući Oregon, Južnu Carolinu i Connecticut. U ponedjeljak je špijunski softver deaktiviran kao rezultat "tehničke operacije američkih organa za provođenje zakona koja je špijunski softver okrenula protiv nje same", rekla je zamjenica državnog tužioca Lisa Monako.

Sudski dokumenti posebno opisuju takav slučaj. U 2015. - 2017. program Snake je korišten za infiltriranje u kompjuter Ministarstva vanjskih poslova jedne od zemalja NATO-a. FBI je identificirao, prikupio i dešifrirao podatke koji se razmjenjuju između ministarskog kompjutera i zaraženog kompjutera u Sjedinjenim Državama. Ispostavilo se da su na ovaj način hakeri Turle pokušali doći do internih dokumenata UN-a i NATO-a.

FBI također ima dokaze da su ovi hakeri pokušavali provaliti u kompjuter novinara u SAD-u koji je pisao o ruskoj vladi. Ime novinara se ne pominje u sudskim dokumentima.