Svijet
0

WP: Presuda Libbyju - udarac Bushovoj administraciji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Proglašavanje krivim bivšeg šefa Ureda dopredsjednika Richarda Cheneya, Lewisa Scootera Libbya - predstavlja još jedan udarac Bushovoj administraciji te najnovije poglavlje u nizu pogrešaka i problema koji su proizašli iz rata u Iraku, piše u srijedu Washington Post.

Dnevnik iz Washingtona dodaje da je ova presuda došla u posebno teško vrijeme za administraciju. Naime, Bushova vlada nalazi se u defanzivi pred optužbama da nije osigurala zadovoljavajući smještaj ranjenih vojnih veterana.

Istovremeno se administraciji upućuju kritike iz Kongresa zbog otpuštanja niza državnih odvjetnika iz, kako navode kritičari, političkih razloga.

Washington Post primjećuje da bi Libby mogao biti kažnjen zatvorskom kaznom te da je on samo jedan u nizu dužnosnika čije su karijere pretrpjele štetu zbog rata u Iraku.

Bivši ministar odbrane Donald Rumsfeld smijenjen je dok je reputacija dopredsjednika Cheneya, državne tajnice Condoleezze Rice i bivšeg šefa diplomatije Colina Powella također okrnjena zbog rata, ocjenjuje Washington Post.

U svom osvrtu na presudu Lewisu Libbyju New York Times piše da je, u pravom smislu, porota donijela svoju odluku. U političkim okvirima, međutim, Dick Cheney još čeka svoju sud, tvrdi dnevnik iz New Yorka.

Libby je proglašen krivim, između ostaloga za krivokletstvo i ometanje istrage, ali neki vjeruju da je nepopravljivu štetu pretrpio i sam dopredsjednik Cheney.

Jedan republikanski strateg tvrdi da je Cheney ovom presudom izgubio na ugledu unutar administracije, u odnosu prema Kongresu te diljem svijeta, piše New York Times.