Ubijen veći dio porodice
86

Wael Dahdouh, simbol palestinskog novinarstva, izašao iz Gaze zbog liječenja

F. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Novinar Wael al Dahdouh, koji je nastavio izvještavati o ratu u Gazi uprkos tome što je bio ranjen i izgubio velik dio svoje porodice u nemilosrdnom izraelskom bombardovanju, napustio je Pojas preko Egipta kako bi se liječio u inostranstvu.

Prema egipatskom državnom kanalu Al Qahera News, glavni urednik katarske televizije Al Jazeera u Gazi uspio je ući u Egipat preko graničnog prijelaza Rafah, koji povezuje Pojas Gaze sa Sinajskim poluotokom, nakon što će Egipatski novinarski sindikat poslao zahtjev za evakuaciju.

Sindikat je kasnije na svojoj Facebook stranici dodao da će novinar "otputovati u inostranstvo kako bi nastavio liječenje".

U razgovoru s novinarom AFP-a u južnoj Gazi, Dahdouh je rekao da je prešao granični prijelaz Rafah s Egiptom.

Dahdouh je rekao da treba otputovati u Katar gdje će biti podvrgnut operaciji rane zadobivene u izraelskom napadu prošlog mjeseca, u kojem su ubijeni snimatelj katarske mreže Samer Abu Daqqa i nekoliko drugih.

Naime, Sindikat egipatskih novinara dodijelio je Al Dahdouhu 8. januara nagradu kao priznanje za rad svih palestinskih novinara u Pojasu Gazi, koji nastavljaju izvještavati o izraelskoj ofanzivi unatoč riziku za njihove živote.

Od početka rata, Al Dahdouh je postao referenca za novinare u Gazi nastavljajući svoj rad nakon što je gotovo cijela njegova obitelj ubijena u izraelskom bombardovanja palestinske enklave.

Njegov sin Hamza, također novinar Al Jazeere, posljednji je član porodice koji je ubijen u selektivnom bombardiranju 7. januara od Izraela.

Dana 25. oktobra, žena i dvoje djece također su izgubili živote u zračnim napadima na južnu Gazu, gdje je koncentriran veliki dio palestinskog stanovništva raseljenog ratom.

Tada je Al Jazeera prikazala slike novinara u mrtvačnici, potpuno shrvanog, bez daha i utopljenog u vlastitim suzama dok je gledao i grabio krvave leševe svoje djece od 15 i 7 godina.

Ove slike šokirale su svijet, a posebno sve novinare arapskih mreža koji nastavljaju obavljati svoj posao u Gazi i izazvale val osuda protiv napada na novinare i civile u južnom pojasu Gaze.

Prema Palestinskom sindikatu novinara, oko 112 novinara i medijskih zaposlenika ubijeno je u Gazi u izraelskim akcijama, od kojih su mnogi "izravno napadnuti".

Odbor za zaštitu novinara, sa sjedištem u New Yorku, sa svoje strane navodi da su najmanje 82 palestinska novinara poginula u Gazi.