Svijet
0

Vukićević: Politički odnosi Srbije i Rusije na zavidnom nivou

FENA
"Sadašnji politički odnosi Rusije i Srbije su zaista dobri, moglo bi se čak reći da su na zavidnom nivou. Tako dobru političku klimu treba da shvatimo kao šansu da podignemo ekonomske, kulturne i druge odnose. Kod Rusa postoji dobra volja i nama ostaje da se organiziramo i iskoristimo svoju šansu", rekao je u intervjuu "Novostima" ambasador Srbije u Rusiji Stanimir Vukićević.

"U sadašnjim uvjetima rusko-srpski odnosi se zasnivaju ne samo na tradicionalnom prijateljstvu već i na pragmatičnosti. Jedna je dimenzija osjećaj zajedničkog pripadanja bliskim slovenskim narodima, a druga da Rusija i Srbija kao dvije suverene države rade na jačanju svojih veza. Htio bih da istaknem da Moskva postaje sve važniji ekonomski partner Srbije," naveo je Vukićević.

Vukićević je naglasio da je Moskva, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, odavno zacrtala stratešku poziciju u vezi sa južnom srpskom pokrajinom i od toga ne odustaje.

"Dovoljno je da se pogleda šta je sve govorio predsjednik Putin o tom pitanju. Oni sada ne pričaju mnogo o Kosovu, jer su pregovori u toku, a Moskva neće da ometa rad 'trojke'", primjetio je Vukićević.

Podrobnije je ambasador Srbije u Moskvi naveo kako je pozicija Rusije da problem budućeg statusa južne srpske pokrajine, prvo, mora biti riješen kompromisom i da je to u isključivoj nadležnosti Savjeta sigurnosti UN-a.

"Drugo, pregovori se ne mogu ograničavati rokovima. U Moskvi su kategorični da 10. decembra ne treba da prestanu pregovori. Za Rusiju je mnogo važnije da se pronađe ispravno rješenje nego da se ono donese brzo. Naši stavovi su gotovo identični. Temelje se na međunarodnom pravu, Helsinškom dokumentu o nemijenjanju granica, kao i rezoluciji SS OUN broj 1244. Rusija, dakle nije promijenila stav i ona ne želi da Kosovo postane presedan, jer bi u tom slučaju to moglo da postane "formula" za rješavanje sličnih problema u svijetu," iznio je Vukićević.

Srpski ambasador je dalje naveo kako "kod nekih ljudi vjerovatno postoji predrasuda da nas Moskva podržava zbog svojih ekonomskih planova na Balkanu. Moram da kažem da Rusija u biznisu želi da ima čiste račune. Oni nas stvarno smatraju bliskim narodom, nazivaju nas i braćom, ali kad se govori o nekom ekonomskom projektu, računaju šta im donosi profit."

U tom smislu je Vukićević izneo kako su "gradnja gasovoda kroz Srbiju, kao i skladište gasa u Banatskom Dvoru, važni i za nas i za Ruse. Vjerujem da su učešće ruskih kompanija na tenderima za kupovinu 'Jata', gradnja kargo-terminala na aerodromu u Beogradu, privatizacija 'Bora' veoma dobre stvari. Rusi ne traže povlašten status, prema tome, pobjedit će onaj ko da najbolje uvjete. Mi smo zainteresirani da jedna od ruskih banaka bude otvorena u Srbiji, jer bi ona servisirala ruski biznis u Srbiji", istakao je ambasador.

Sa druge strane, Vukićević je istakao kako je "Rusija veliko gradilište i srpski građevinari mogu da naprave mnogo toga. Veoma je važno da se dobro pripremimo za tendere za gradnju objekata za Zimsku olimpijadu u Sočiju. Nedavno sam dobio pismo gubernatora Krasnodarskog kraja, gdje se nalazi Soči, koji tvrdi da će se za pripreme Olimpijade potrošiti 22 milijarde dolara," iznio je on.

Ambasador Vukićević je na kraju iznio kako je poruka koju često sluša u Moskvi od ruskih političara i najviših predstavnika Ruske crkve da "svi oni žele da nas vide jedinstvene, bez podjela u ovim teškim vremenima. Oni nam govore da je to jedinstvo važno sada kad se rješava sudbina Kosova".