"Kum nije dugme"
46

Vučićev kum koji je izazvao nesreću neće biti krivično gonjen: Nije bio pijan, "kokain samo u urinu"

B. H.
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Povodom saobraćajne nesreće na beogradskom Dedinju u martu prošle godine, u kojoj je učestvovao Nikola Petrović, bivši direktor "Elektromreža Srbije" i kum predsjednika Srbije Aleksandra Vučića oglasilo se i Osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.
Kako navode u saopćenju, njima je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava saobraćajne policije, SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda 19. aprila 2023. godine podnijelo krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da je Petrović učinio krivično djelo Ugrožavanje javnog saobraćaja, piše Danas.rs.

Nakon toga, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je preduzelo "sve neophodne dokazne radnje radi donošenja javnotužilačke odluke".

Naime, kako navode u saopćenju, u svojstvu osumnjičenog saslušan je Nikola Petrović, ispitani su svjedoci-oštećeni, zatim je urađeno neuropsihijatrijsko vještačenje osumnjičenog, kao i sudsko-medicinsko vještačenje tjelesnih povreda koje su zadobile oštećene.

U svojoj odbrani osumnjičeni nije sporio da je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, ali je iznio sumnju u rad kočionog sistema na njegovom vozilu, zatim sumnju u testiranje na psihoaktivne supstance, a kao potvrdu svoje odbrane priložio je mišljenje ovlaštenog servisera za svoje vozilo u vezi kočionog sistema za taj tip vozila.

"Iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja vještaka psihijatra proizilazi da se alkoholemija najvjerojatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila, što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima, te da je kritičnom prilikom alkohol bio u fazi resorpcije, a da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi. Takođe, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi, tj. pre razgradnje", piše u saopćenju.

Dalje se navodi da iz nalaza i mišljenja ljekara u vezi tjelesnih povreda proizilazi da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu.

"U postupku sprovođenja dokaznih radnji utvrđeno je da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu, kao i da je na vozilu kojim je upravljala oštećena prouzrokovana imovinska šteta koja ne prelazi iznos od 200.000,00 dinara, iz kojih razloga se u radnjama osumnjičenog Nikole Petrovića ne stiču bitna obelježja krivičnog djela Ugrožavanje javnog saobraćaja član 289. Krivičnog zakonika, već bitna obelježja prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, te je Prekršajnom sudu u Beogradu podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nikole Petrovića povodom navedenog događaja", zaključeno je u saopćenju.