Bez dozvole Londona
25

Vrhovni sud Velike Britanije donio odluku, Škotska ne može održati referendum o nezavisnosti

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vrhovni sud Velike Britanije donio je odluku u kojoj se navodi kako Škotska u budućnosti ne može održati novi referendum o nezavisnosti bez dozvole zvaničnog Londona.

U saopćenju suda navodi se kako vrhovni sud nije prihvatio argument Škotske nacionalne partije (SNP) da bi Škotskoj trebalo dozvoliti održavanje još jednog referenduma o nezavisnosti zbog prava na samoopredjeljenje.

"SNP iznijela je argumente zasnovane na pravu na samoopredjeljenje. Oni tvrde, u sažetku, da ograničenja ovlasti škotskog parlamenta kako je utvrđeno zakonom treba restriktivno tumačiti na način koji je kompatibilan s tim pravom. Sud ne može prihvatiti taj argument. SNP se oslanja na presudu kanadskog suda u predmetu koji se odnosi na Quebec, ali je u tom slučaju sud smatrao da pravo na samoopredjeljenje postoji samo u situacijama bivših kolonija ili gdje je narod ugnjetavan", poručili su iz suda.

Povodom ove odluke oglasila se i premijerka Škotske Nicola Sturgeon koja je komentirala presudu Vrhovnog suda.

"Iako sam razočarana, poštujem odluku Vrhovnog suda Velike Britanije. Ona ne stvara zakon, samo ga tumači. Zakon koji ne dozvoljava Škotskoj da bira svoju budućnost bez pristanka Londona razotkriva kao mit svaku ideju o Ujedinjenom Kraljevstvu kao dobrovoljnom partnerstvu. Današnja vlast blokira put da se glas Škotske o nezavisnosti čuje, ali u demokratiji naš glas neće i ne može biti utišan", rekla je Sturgeon.