Novi udarac Trumpu
16

Vrhovni sud Pennsylavnije odbacio tužbu republikanaca, glasovi poštom su važeći

A. B.
Nije bilo neslaganja među sudijama oko ove odluke (Foto: EPA-EFE)
Nije bilo neslaganja među sudijama oko ove odluke (Foto: EPA-EFE)
Američki Vrhovni sud odbacio je zahtjev republikanaca koji su tražili da se odbaci 2,5 miliona glasačkih listića koji su pristigli poštom u Pennsylvaniji, jednoj od ključnih saveznih država u kojoj je pobjedu odnio novoizabrani predsjednik Joe Biden.

Ovo je bio još jedan pokušaj Donalda Trumpa da opstruira ovaj proces, a sudije su odbile blokirati tu saveznu državu da formalizuje Bidenovu pobjedu u Pennsylvaniji.

U kratkoj odluci, Vrhovni sud je odbacio zahtjev koji su podnijeli kongresmen Mike Kelly, Trumpov saradnik i drugi republikanci iz Pennsylvanije koji su tužbu podnijeli 3. novembra tvrdeći da je odluka savezne države o proširenju glasanja putem pošte iz 2019. nelegalna prema državnom zakonu.

Pennsylvania je bila jedna od ključnih saveznih država tokom predsjedničkih izbora. Biden je odnio 20 elektorskih glasova, pobijedivši Donalda Trumpa koji je u toj saveznoj državi pobijedio 2016. godine. Državni zvaničnici već su ranije potvrdili izborne rezultate u toj saveznoj državi.

Trump sve vrijeme tvrdi da su izbori u SAD-u bili lažni i zloupotrijebljeni iznoseći za to neosnovane tvrdnje i podižući brojne tužbe. Demokrate i drugi kritičari su ga optužili da želi smanjiti povjerenje javnosti u integritet američkih izbora i potkopati demokratiju.

"Ovi izbori su gotovi. Moramo nastaviti zaustavljati ovaj cirkus 'tužbi' i ići naprijed", napisao je na Twitteru državni advokat Pennsylvanije demokrata Josh Shapiro.

Kako piše Reuters, nije bilo zapaženih neslaganja od bilo kojeg sudije u Vrhovnom sudu koji ima konzervativnu većinu od šest prema tri, uključujući i troje sudija koji su imenovani tokom Trumpovog mandata.