Svijet
0

Vojska SAD-a potvrdila da je ubila osam afganistanskih civila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američke snage u Afganistanu potvrdile su u četvrtak da je u zračnim udarima koalicijskih snaga u utorak u pokrajini Fara, na zapadu zemlje, ubijeno osam afganistanskih civila a dvoje ranjeno.

Afganistanske vlasti saopćile su da je devet osoba, sve iz jedne obitelji, ubijeno u američkom bombardiranju u utorak, a neimenovani lokalni zvaničnik izjavio je da su svi ubijeni žene i djeca, prenijele su agencije.

Američka vojska objašnjava u saopćenju da je podrška iz zraka zatražena kada se tokom patroliranja konvoj koalicijskih snaga našao pod direktnom vatrom, kao i vatrom koja je otvarana iz kuća pored puta kojim se konvoj kretao u okrugu Bakva.

"Koalicijske snage su uzvratile i pozvale u pomoć zračne snage da udare po pozicijama neprijatelja. Jedna kuća je pogođena. Osam civila je ubijeno, a dva su ranjena", precizirano je u saopćenju.

Američka vojska je također navela da koalicijske snage "nikada ne ciljaju nenaoružane ljude" i da "duboko žali kada su civili ubijeni ili ranjeni kao rezultat aktivnosti ili akcija pobunjenika", preneo je Reuters.

Potvrda američkih snaga uslijedila je u trenutku kada iz Afganistana stižu vijesti o novom zračnom udaru koalicijskih snaga u pokrajini Herat, u četvrtak ujutro, u kojem su, rekao je glasnogovornik regionalnoga policijskog zapovjedništva, poginula najmanje četiri muškarca.

Očevici su izjavili da je u tom napadu ranjeno najmanje 17 ljudi.

U sukobima afganistanske vojske s talibanima u sjeveroistočnoj pokrajini Paktika u srijedu je ubijeno šest talibana, saopćilo je u četvrtak afganistansko ministarstvo odbrane.

Strane i afganistanske trupe odgovorne su za smrt više od 800 civila u Afganistanu od početka 2007., prema podacima UN-a i afganistanskih vlasti.