Slučajno ili ne
87

Vojska SAD-a objavila fotografiju misterioznog oružja pa je odmah obrisala

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Usljed velikih napetosti s Iranom zbog razvijanja nuklearnog programa, američka vojska je objavila fotografije moćne bombe dizajnirane za prodor duboko u zemlju koji bi uništili podzemne objekte koji se koriste za obogaćivanje urana.

Vojska je 2. maja objavila rijetke slike GBU-57, također poznatog kao Massive Ordnance Penetrator, prije nego što ih je brzo izbrisala zbog "sigurnosnih razloga".

Razvijeno 2000-ih, oružje je bilo odgovor zračnih snaga na Iran koji je ojačao svoja nuklearna nalazišta izgradnjom pod zemljom.

Zračne snage objavile su fotografije bombi na Facebook stranici za zračnu bazu Whiteman u Missouriju. U bazi se nalazi flota nevidljivih bombardera B-2, jedinih aviona koji mogu nositi ovu bombu.

U naslovu, baza je saopćila da je primila dvije bombe Massive Ordnance Penetrator kako bi tamošnja eskadrila za streljivo mogla "testirati njihovu učinkovitost".

Nije prvi put da su Zračne snage objavile fotografije i videosnimke bombe koje su koincidirale s porastom tenzija s Teheranom oko njegova nuklearnog programa.

Američka vojska je objavila 2019. godine video bombardera B-2 koji baca dvije bombe.

Na slikama je navedena njihova težina od 12.300 kg. Također je opisano da bomba nosi mješavinu AFX-757 - standardnog eksploziva - i PBXN-114, relativno novog eksplozivnog spoja.

Težina bombe, sudeći po natpisu, pokazuje da većina dolazi od njenog debelog čeličnog okvira, koji joj omogućuje da prožvače beton i tlo prije nego što eksplodira. Međutim, ostaje nejasno kako bi bila tačna učinkovitost oružja.

Zračne snage vjerojatno su skinule slike jer su otkrile previše podataka o bombama.

U ponedjeljak je objavljeno da su satelitske slike Planet Labs PBC-a pokazale da Iranci kopaju tunele u planini u blizini nuklearne lokacije Natanz u centralnom Iranu. Humci iskopavanja na tom mjestu sugeriraju da bi objekt mogao biti do 100 metara pod zemljom.

U prethodnom opisu mogućnosti bombe, Zračne snage su saopćile da može probiti 60 metara tla i cementa prije nego što detonira.