Svijet
0

Vojna obaveza možda opet u SAD-u

FENA
Demokrati, koji su nedavno odnijeli pobjedu na parlamentarnim izborima, spremaju se da ponovo uvedu vojnu obavezu u Sjedinjenim Američkim Državama, objašnjavajući inicijativu činjenicom da Amerika jednostavno nema dovoljno vojnika da se izbori sa istovremenim krizama, poput Iraka i Sjeverne Koreje.

"Nemam ni najmanju dilemu da ovaj predsjednik i ova administracija nikada ne bi izvršili invaziju na Irak, posebno ne uz pomoć tankih dokaza koji su predstavljeni Kongresu, da je morao da ubjeđuje zastupnike da šalju u rat djecu iz svojih zajednica", rekao je sinoć demokratski kongresmen Charls Rangel.

Rangel, veteran rata u Koreji, najavio je da će njegov prijedlog ugledati svjetlost dana već početkom naredne godine uprkos činjenici da je nova inicijativa unaprijed osuđena na propast, jer se protiv ponovnog uvođenja vojne obaveze, prema istraživanjima javnog mnijenja, redovno izjašnjava oko 70 posto ispitanika.

Ako bude ponovo uvedena, vojna obaveza u SAD-u će obuhvatiti oko 16 miliona muškaraca starosti između 18 i 25 godina, na sličan način na koji je vojska SAD regrutirala vojnike za građanski rat, oba svjetska rata, te sve do 1973. godine.