Sjeverna Koreja
0

Vojna akcija ako bilo ko pokuša da skupi ostatke rakete

FENA
Sjeverna Koreja, koja proslavlja uspješno lansiranje rakete, upozorila je u srijedu da će odgovoriti vojnom akcijom ukoliko bilo ko pokuša da sakuplja ostatke rakete pale u Pacifik kod Japana.
  • Pokušaji Japana da pronađe dijelove rakete u kojoj je bilo gorivo a koji su pali u okean nasuprot japanskih obala predstavljaju 'vojni provokativni čin koji se ne može tolerisati i koji predstavlja mješanje u suverenost Sjeverne Koreje koji će naići na odgovarajuću reakciju', istakao je portparol vojske Sjeverne Koreje, prenosi Reuters pozivajući se na sjevernokorejsku novinsku agenciju KCNA.

Pjongjang je u nedjelju lansirao raketu koja je, prema saopćenju, nosila satelit u zemljinu orbitu. Američki i južnokorejski vojni zvaničnici su ocjenili da je raketa Taepodong-2 pala u Pacifički okean pošto je preletila 3.200 kilometara i da za to vrijeme nije došlo do lansiranja bilo kakvog satelita. Zapadne sile zato smatraju da je to bila samo maska za probu interkontinentalne rakete velikog dometa koja je namjenjena da nosi bojeve glave do američke teritorije, što predstavlja kršenje rezolucija UN-a i zahtjeva sankcije.

Pjongjang je upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da će "preduzeti snažne korake" ukoliko to tijelo preduzme bilo kakvu akciju protiv Sjeverne Koreje zbog lansiranja rakete. Takođe je zaprijetio bojkotom šestostranih pregovora o nuklearnom programu Sjeverne Koreje i obnavljanjem rada postrojenja za proizvodnju plutonijuma koji se koristi u izradi nuklearne bombe.

  • Pretnje sankcijama Sjevernoj Koreji su kontraproduktivne, izjavio je u srijedu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentirajući pozive nekih zemalja da se ta zemlja kazni zbog lansiranja rakete.

  • Nećemo mjenjati našu poziciju, rekao je Lavrov, dodavši da je ona sadržana u odlukama koje su posljednjih godina usvajane u vezi s riješavanjem nuklearnog problema Korejskog poluostrva.

Lavrov je rekao da se treba usredsrediti na ispunjenje odluka Vijeća sigurnosti UN-a. Izražavajući zabrinutost zbog nedavnog lansiranja rakete, što, kako je ocjenio, "ne doprinosi normalizaciji stanja", Lavrov je rekao da Moskva polazi od toga da je neophodno učiniti sve da bi se trenutna situacija stabilizovala i da je potrebno što prije obnoviti šestostrane pregovore.