Svijet
0

Vlasnik centra za brigu djece oteo svoje učenike i nastavnike

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Vlasnik centra za brigu djece, u Manili je oteo autobus u kojem se nalaze njegovi učenici i nastavnici i odvezao se sa njima u gradsku vijećnicu da bi zahtjevao bolji smještaj i obrazovanje za djecu.

Jun Ducat i najmanje još jedan otmičar napisali su na papir i zalijepili na vjetrobran autobusa, da su zarobili 32 djece i dva nastavnika te da su naoružani granatama, puškama i pištoljima, izjavio je policajac Mark Andal.

Jedno dijete koje je imalo visoku temperaturu, pušteno je poslije četiri sata zatočenstva, a onda su ga odvezla ambulantna kola.

Zvaničnici kažu da otmičari zahtijevaju bolji smještaj i obrazovanje za 145 djece koje dolazi u centar za brigu u siromašnom Tondu gdje je incident i započeo.

"Volim ovu djecu, zato sam ovdje", rekao je Ducat u telefonskom razgovoru za radio DZMM i dodao da on sigurno neće biti prvi koji će pucati te da ne može povrijediti djecu.

Nekoliko majki otete djece otišle su na obližnju radiostanicu da mole otmičare da poštede njihovu djecu.

"Molimo ga da oslobodi djecu. Oprostit ćemo mu ako nam oslobodi djecu. Ne osjećamo mržnju prema njemu, on je dobar čovjek", rekla je Dema Arroyo, majka šestogodišnje Angelice. Ducat je također izjavio da sve to čini isključivo za dobrobit djece.

"Roditeljima poručujem da ja samo tražim pravdu kako bi djeca imala obrazovanje sve do fakulteta", kazao je Ducat. Socijalna radnica Esperanza Cabral razgovarala je s Ducatom i zasigurno potvrdila da će djeca dobiti dobro obrazovanje.

Nisu objavljeni podaci o starosti otete djece, ali koliko se kroz prozor autobusa moglo vidjeti, mora da su predškolskog uzrasta.

Nakon 21 sata iščekivanja, Sen. Bong Revilla, Ducatov poznanik, ušao je u autobus da bi pregovarao sa njim.Revilla je napustio autobus poslije 45 minuta i kazao da se djeca dobro drže ali da je Ducat jako nervozan i da drži granatu i rukama.

Ducat je i 1989. godine bio umješan u jednu otmicu kada je kidnapovao dvojicu svećenika, a tada je koristio lažne granate. Tada se bunio protiv kandidature jednog političara za kojeg je govorio da nije pravi Filipinac.

.