Posjeta Kirgistanu
0

Vladimir Putin prvi put putuje u inostranstvo nakon izdavanja naloga za njegovo hapšenje

I. M.
Sadir Japarov i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Sadir Japarov i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin će u danas posjetiti Kirgistan, saopćila je predsjednička kancelarija, što bi bilo prvo javno putovanje ruskog lidera u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

Putin je rijetko putovao u inostranstvo od početka invazije Rusije na Ukrajinu početkom 2022. godine i nije poznato da je napustio Rusiju otkako je ICC u martu izdao nalog za njim zbog sumnje da je nezakonito deportovao stotine djece iz Ukrajine. Kremlj negira te optužbe.

"Na poziv predsjednika Kirgiske Republike Sadira Japarova, 12. oktobra ove godine, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovat će u zvaničnu posjetu zemlji", navodi se u saopćenju administracije predsjednika Kirgistana.

Putin je u maju tokom razgovora sa Japarovom pristao da posjeti Kirgistan.

Ruski lider bi također trebao otputovati u Kinu sljedeće sedmice na treći forum Pojasa i puta u Pekingu. Ni Kirgistan ni Kina nisu članice ICC-a, koji je osnovan da procesuira ratne zločine.

Moskva negira navode ICC-a, a Kremlj je rekao da je nalog dokaz neprijateljstva Zapada prema Rusiji, što je pokrenulo krivični postupak protiv tužioca ICC-a i sudija koji su izdali nalog.