Mađarski premijer Orban
0

"Vlada spremna da mijenja zakon o medijima na zahtjev EU"

FENA
Viktor Orban (Foto: AFP)
Viktor Orban (Foto: AFP)
Ukoliko Evropska unija (EU) kaže da je novi mađarski zakon o medijima potrebno mijenjati, vlada će to prihvatiti i postupiti u skladu s tim, izjavio je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban, ali je dodao da u tom slučaju treba promijeniti i zakone u drugim evropskim zemljama.
  • Mi smo dio EU, to su pravila igre. Mađarska će prihvatiti svaku inicijativu koju inicira EU, rekao je Orban, čija je zemlja preuzela šestomjesečno predsjedanje Evropskom unijom, prenosi Reuters.

On je, međutim, ponovio da je novi mađarski zakon u skladu sa sličnim zakonima u drugim članicama EU poput Francuske, Njemačke i Holandije.

  • Ukoliko taj dio mađarskog zakona treba promijeniti, onda treba promijeniti i medijske zakone u Francuskoj, Njemačkoj i Holandiji, jer naš zakon nije ništa drugačiji, izjavio je Orban na pres-konferenciji u Budimpešti.

Mađarski zakon o medijima, koji je stupio na snagu 1. januara, izazvao je oštre kirike u evropskoj štampi i nekim članicama EU-a, uključujući Njemačku i Francusku.

Novi mađarski zakon o medijima omogućava veću kontrolu vlasti nad svim javnim glasilima i predviđa velike finansijske kazne za medije čije se izvještavanje ocijeni kao neuravnoteženo ili uvredljivo.

Zakon omogućava tijelu koje se sastoji uglavnom od funkcionera Orbanove stranke Fides da nadziru javne i privatne medije uključujući internet i određuju kaznu u slučaju spornih tekstova o prilikama u Mađarskoj.

Ministar vanjskih poslova Luksemburga je zbog ovog zakona prošlog mjeseca otvoreno postavio pitanje da li je Mađarska dostojna da vodi EU.

Organizacije koje se bave zaštitom slobode medija kažu da je zakon arbitraran i neodređen, a mađarski funkcioneri tvrde da zakon neće ograničiti slobodu štampe i da su Mađarskoj odavno potrebni jasniji, strožiji medijski zakoni.