Oprez zbog svinjske gripe
0

Vjernici se moraju vakcinisati prije hadža

Sarajevo-x.com
Muslimani iz Velike Britanije morat će se vakcinisati protiv sezoneske gripe ako žele putovati u Sadijsku Arabiju radi obavljanja hadža.

Saudijska vlada zahtjeva da sve hadžije iz Velike Britanije posjeduju potvrdu o vakcinaciji, koja je stara najmanje dvije sedmice, prije nego predaju prijave za vizu.

Oni će se morati vakcinisati i protiv gripe H1N1 ako vakcine budu dostupne prije obavljanja hadža u novembru, jer se vlasti boje epidemije koja bi mogla pogoditi njihovu zemlju.

Kao dodatnu mjeru opreza, Saudijska Arabija i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju rizičnim skupinama, poput hroničnih bolesnika, trudnica, djece i starijih osoba, da ne dolaze na ovogodišnji hadž.

Svake godine oko dva miliona muslimana iz cijelog svijeta dolazi u Meku, sveti islamski grad, kako bi obavilo ovaj vjerski obred.

Ministar civilnih poslova Saudijske Arabije, Shadid Malik je rekao da se ove mjere poduzimaju zbog rizika od okupljanja ogromnog broja ljudi.

"Neminovno je da se virus brzo proširi na događaju koji će okupiti dva miliona ljudi. A ove godine zabrinutost zbog gripe je povećana, posebno ako se radi o rizičnim skupinama ljudi. Zbog toga je važno da se svi vjernici koji planiraju dolazak na hadž obrate Ministarstvu vanjskih poslova kako bi dobili savjete za putovanje", rekao je Malik.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije će u Saudijsku Arabiju poslati delegaciju sačinjenu od doktora i konsultantskog osoblja koji će hadžijama pružati medicinsku i drugu pomoć, piše Telegraph.