Svijet
1

Više od 450 indijskih imigranata umrlo u Kataru u posljednje dvije godine

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od 450 indijskih imigranata koji su radili u Kataru umrlo je u posljednje dvije godine, zvanični su podaci koje je otkrila indijska ambasada.

Katar je na udaru žestokih kritika zbg načina na koji se koriste imigranti radeći na građevinama.

Podaci indijske ambasade u Kataru navode broj smrtnih slučajeva u 2012. godini i u prvih 11 mjeseci 2013.

Prosječno 20 imigranata umre svaki mjesec, a u augustu 2012. godine čak 27. Bilo je 237 smrtnih slučajeva u 2012. godini i 218 do 5. decembra 2013.

Okolnosti u kojim je došlo do smrtnih slučajeva nisu navedene a ambasada nije objavila informacije koje je mogla razmijeniti s indijskom vladom o postupanju s njenim državljanima u Kataru.

Jedan član izvršnog odbora Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Theo Zwanziger priznao je 13. februara da je situacija sa stranim radnicima zaposlenim na građevinama povezanim sa Svjetskim kupom "neprihvatljiva" i "užasna", ali da bi "bilo sasvim kontraproduktivno oduzeti Kataru Svjetski kup".

Britanski dnevni list The Guardian objavio je krajem septembra istraživanje koje se odnosilo na 44 smrtna slučaja između juna i augusta na jednom gradilištu u Kataru, što su vlasti demantirale.

Četiri stotine nepalskih imigranata umrlo je na gradilištima u ovoj zemlji, objavio je nedavno ovaj dnevni list, bez podataka u kojem je to periodu bilo.

Nije poznato koliki je broj Indijaca u Kataru ali se procjenjuje da ih je krajem 2012. godine bilo 500.000.