Represija nad građanima
0

Vijeće UN-a za ljudska prava osudilo vlast Irana i naredilo međunarodnu istragu

D. Be.
Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava osudilo je danas iransku represiju nad demonstrantima nakon smrti Mahse Aminija i glasalo za pokretanje istrage na visokom nivou.
Sa 25 glasova za, šest protiv i 16 uzdržanih, najviše tijelo UN-a za ljudska prava odlučilo je da oformi međunarodnu misiju za utvrđivanje činjenica koja će ispitati sva kršenja povezana s odgovorom Irana na tekuće proteste.

Postojala je zabrinutost da će Iran i njegovi saveznici uspjeti blokirati rezoluciju, ali je u Vijeće izbio gromoglasan aplauz nakon što je glasanje završeno.

Američka ambasadorica Michele Taylor pozdravila je rezultat.

"Iranski zvaničnici neće moći anonimno da izvrše ovaj nasilni udar. Međunarodna zajednica gleda", rekla je.

Glasalo se na kraju posebne sjednice koju su zatražili Njemačka i Island uz podršku 50 zemalja kako bi se razgovaralo o situaciji u Iranu, potresanoj dvomjesečnim protestima.

Te demonstracije izazvane su smrću 22-godišnje Amini, nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja strogih pravila oblačenja žena u zemlji zasnovanih na islamskom šerijatskom zakonu.

Iranska vlast je postala sve grublje u svom odgovoru na demonstracije kako su se one širile po cijeloj zemlji i prerasle u široki pokret protiv teokratije koja vlada Iranom od 1979. godine.

Šef UN-a za prava Volker Turk rekao je da je ponudio posjetu Iranu, ali da nije dobio odgovor Teherana.

Rekao je vijeću da je više od 300 ljudi ubijeno od Aminijeve smrti. Norveška grupa Iran Human Rights stavila je broj žrtava iznad 400, uključujući više od 50 djece.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Bosna i Hercegovina je bila suzdržana tokom glasanja o nacrtu rezolucije kojom je UN pozvao Iran da eliminiše sve oblike sistemske diskriminacije i drugih kršenja ljudskih prava žena i djevojčica.

Nakon rasprave u kojoj je učešće uzelo niz zapadnih zemalja, ali i onih poput Rusije, Kube, Sirije, Kine i Pakistana, pristupilo se glasanju, a rezolucija je usvojena s 80 glasova za, 28 protiv i 68 suzdržanih.

Između ostalog, o nacrtu rezolucije izjasnila se i Bosna i Hercegovina, a naši predstavnici u ovom tijelu Ujedinjenih nacija bili su suzdržani. Ujedno, Bosna i Hercegovina je bila jedina država iz Evrope koja je bila suzdržana na ovom pitanju.

Kako se navodi u saopćenju ambasadora stalne misije Bosne i Hercegovine pri UN-u Svena Alkalaja glasanje je obavljeno sukladno instrukciji Ministarstva vanjskih poslova BiH.