Svijet
0

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo Sjevernu Koreju za ispaljivanje rakete

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a u petak je oštro osudilo Sjevernu Koreju zbog ispaljivanja probne rakete, tvrdeći da je prekršila rezolucije UN-a.

Vijeće je zatražilo od Pyongyanga da ne izvodi nikakve akcije kojima će kršiti rezolucije koje joj zabranjuju da razvija programe balističkih raketa.

U jednoglasnoj izjavi Vijeće, u kojem je Kina, saveznik Pyongyanga, saopćilo je da je spremno "usvojiti nove važne mjere" protiv Sjeverne Koreje i pažljivo pratiti njena kretanja.

"Iako je ispaljivanje balističke rakete Sjeverne Koreje bio neuspjeh, ovaj pokušaj predstavlja jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", napisano je u izjavi.

Američko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je balistička raketa srednjeg dometa eksplodirala u letu, ocjenjujući ovaj pokušaj "katastrofalnim".

Jedan južnokorejski obavještajni zvaničnik, na kojega se poziva južnokorejska agencija Yonhap, rekao je nešto ranije da je projektil, koji je nestao na ekranima radara nekoliko sekundi nakon lansiranja, najvjerovatnije eksplodirao u letu.

Južna Koreja je očekivala da će Pyongyang pokušati u petak, na godišnjicu rođenja osnivača režima Kim Il-sunga (1912-1994. godine), lansirati prvi put svoju raketu "Musudan", čiji će domet biti dovoljan da stigne do američkog otoka Guam u Pacifiku.

UN je nešto ranije u petak izrazio "zabrinutost" ovom probom i pozvao Pyongyang da se "suzdrži", navodi su glasnogovornika Farhana Haqua.

Vijeće je znatno povećalo početkom marta niz međunarodnih sankcija koje već postoje protiv Sjeverne Koreje, nakon četvrte nuklearne probe Pyongyanga i lansiranja 7. februara jedne rakete, koje se smatra da je maskirana proba rakete dugog dometa, objavila je novinska agencija AFP.