Svijet
0

Vijeće Evrope traži hitan prekid sukoba na Bliskom Istoku

FENA
Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) Rene van der Linden zatražio je u srijedu hitan prekid sukoba na Bliskom istoku.

"Nastavljanje disproporcionalne upotrebe sile od strane Izraela, posebno napadi koji se vode bez razmišljanja o civilnim ciljevima, je potpuno neprihvatljivo", ocijenio je predsjednik PSVE-a u svom saopćenju objavljenom u Strasbourgu.

"Takva politika samo pojačava terorizam i pristaliste esktremista", navodi se dalje u saopćenju.

On je također "najodlučnije osudio terorističke akte Hezbollaha i njegovu politiku nasilja".

"Javno mnijenje očekuje od međunarodne zajednice da se dogovori o zajedničkom odlučnom koraku da bi se zaustavilo nasilje i našlo trajno rješenje sukoba, te bi svako dodatno kašnjenje moglo ugroziti kredibilitet međunarodne zajednice", dodao je van der Linden.

U utorak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u svojstvu aktuelnog predsjednika Komiteta ministara Vijeća Evrope, osudio ubijanja mnogobrojnih civila u Libanu, izazvana izraelskim napadima.

"Nevine civilne žrtve sa svih strana su rezultat eskalacije sukoba na Bliskom istoku i predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnih humanitarnih propisa i ljudskih prava, čije je najvažnije pravo na život", navodi se u saopćenju Komiteta ministara, koji je ocijenio "neprihvatljivim" kršenja ljudskih prava.