Višednevna posjeta
0

Venecuelanski čelnik Maduro putuje u Kinu u jeku napetosti između Pekinga i Zapada

FENA
Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Nicolas Maduro (Foto: EPA-EFE)
Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro posjetit će Kinu od 8. do 14. septembra, saopćilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, u svjetlu obnovljenog angažmana između dvije zemlje u jeku jačanja napetosti između Pekinga i zapadnih prijestolnica.

Madurov dolazak uslijedit će nakon sastanaka između venecuelanske delegacije, uključujući potpredsjednika te zemlje i ministra nafte, te kineskih zvaničnika, uključujući ministra vanjskih poslova Wang Yija, u Šangaju u ovoj sedmici, saopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Potpredsjednica Venecuele Delcy Rodriguez saopoćila je u objavi u petak na platformi društvenih mreža X da dvije vlade jačaju bilateralne odnose i proširuju "stratešku saradnju i zajednički rad, u korist mira i poštovanja principa i ciljeva Povelje UN-a".

Posjeta se podudara sa samitom G20 u New Delhiju ovog vikenda, kome kineski predsjednik Xi Jinping neće prisustvovati.

Maduro je posljednji put bio u Kini 2018. godine, kada se sastao sa Xijem u Pekingu.

Energetske investicije i saradnja vjerovatno će biti ključne teme te posjete. Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte, dok Venecuela ima najveće naftne rezerve u svijetu.

Uprkos američkim sankcijama na venecuelansku naftu, Kina je prošle godine iz te zemlje uvezla oko 283 miliona barela, ili oko 38,8 miliona metričkih tona. Većina venecuelanskih pošiljki prenosi se preko trećih zemalja kao što je Malezija.

Kina je prijavila da nema uvoza sirove nafte iz Venecuele, u službenim carinskim podacima prošle godine ili do sada u ovoj godini.

Kineska državna kompanija PetroChina ima 40 posto udjela u projektu Sinovensa u pojasu Orinoka, skupa s venecuelanskom državnom naftnom kompanijom PDVSA. Kompanija je prestala prevoziti venecuelansku naftu u augustu 2019. nakon što je Trumpova administracija pooštrila sankcije južnoameričkom izvozniku.

Venecuela je također u velikoj mjeri dužna Kini nakon sporazuma o nafti za kredit od 50 milijardi dolara koji je 2007. dogovorio tadašnji predsjednik Hugo Chavez. U 2020. godini, Madurova administracija i kineske banke dogovorile su grace period za oko 19 milijardi dolara tog duga, prenosi Reuters.