Svijet
3

Venecuela želi svrgnuti predsjednika Nicolasa Madura jer narod gladuje

Klix.ba
Nicolas Maduro (Foto: EPA)
Nicolas Maduro (Foto: EPA)
Venecuelanski opozicioni lider Henrique Capriles kazao je da je više od 70.000 potpisa, od ukupno dva miliona prikupljenih za peticiju za referendum kojim će svrgnuti predsjednika Nicolasa Madura, do sada prošlo provjere.

Potrebno je blizu 200.000 potpisa kako bi proces bio nastavljen. Maduro je izabran u aprilu 2013. godine, a na vlasti bi trebao biti do 2019. godine. Opozicija okrivljuje njegove socijalne politike za visoku inflaciju i nedostatak hrane i osnovnih potrepština.

Capriles je rekao da je zainteresovanost velikog broja osoba prvog dana potpisivanja peticije pokazatelj da narod Venecuele želi promjenu vlasti.

"Ovo je upozorenje za Madura. Imamo zahtjeve širom zemlje", kazao je Capriles.

Svi koji su potpisali peticiju morat će sačekati do petka da se izvrše provjere njihovih ličnih dokumenata i otisci prstiju u Nacionalnoj izbornoj komisiji. Potrebno je tačno 194.729 glasova kako bi se pristupilo prvoj fazi referenduma, a 20 posto glasača treba potpisati peticiju kako bi referendum bio održan.

Opozicija traži da glasanje o svrgavanju predsjednika bude održano do kraja ove godine. Ukoliko do toga ne dođe postoji mogućnost da ne bude prijevremenih izbora već da sadašnjeg predsjednika mijenja potpredsjednik do kraja mandata. Opozicija to ne želi jer i njega smatra Madurovim čovjekom.