Nisu jedini kažnjeni
32

Venecuela, Liban i Južni Sudan zbog dugova izgubili pravo glasa u UN-u

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Venecuela, Liban i Južni Sudan kasne u plaćanjima obaveza prema budžetu UN-a i među šest su država kojima je suspendovano pravo glasa, saopćili su iz ove organizacije.

Pravo glasa, izgubili su i Dominika, Ekvatorijalna Gvineja i Gabon, poručio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres. Gabon je trenutno član i Vijeća sigurnosti UN-a, ali ova zabrana neće ograničiti njegovo glasanje u ovom tijelu.

Prema Povelji Ujedinjenih nacija, države čiji su dugovi jednaki ili veći od njihovih uplata u UN u protekle dvije godine mogu izgubiti pravo glasanja na Generalnoj skupštini koja broji 193 članice. Ipak, ukoliko Generalna skupština odluči da su dugovi nastali zbog situacije koja je van kontrole države može im se omogućiti da i dalje glasaju.

Generalna skupština je odlučila, da će tri afričke države: Komori, Sveti Tomo i Principe i Somalija nastaviti da glasaju i pored dugova. Ove države su dobile ovu dozvolu prošle godine.

Prema pismo kojeg je uputio Guterres, Venecuela ima dug veći od 76 miliona dolara, Liban 1,8 miliona dolara, Ekvatorijalna Gvineja 619.103 dolara, Južni Sudan 196.130 dolara, Gabon 61.686 dolara i Dominica 20.580 dolara.