Svijet
0

Veliko nevrijeme u Njemačkoj i Holandiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dvije žene su se utopile nakon što su se u noći s ponedjeljka na utorak snažni pljuskovi sručili na regiju Bade-Wurtemberg, saopćila je policija.

Jedna žena za upravljačem auta utopila se u Jungingenu kad su njeno vozilo odnijeli valovi. Druga žena se utopila u podrumu u Hechingenu.

Nevrijeme je izazvalo velike štete, a 10 osoba je povrijeđeno, izjavio je u utorak zvaničnik iz ove regije Matthias Frankenberg za njemačku državnu televiziju ZDF.

U regiji su mobilizirane stotine spasilaca, među kojim 550 vatrogasaca, mnoge kuće su poplavljene, a putevi skoro neuopotrebljivi.

Jake kiše s grmljavinom prouzrokovale su manju štetu u Holandiji, a naročito u južnim provincijama Limburg i Ziland, saopćile su u utorak lokalne vlasti.

Tim vatrogasaca je saopćio da je sinoć primio desetke poziva zbog poplava i gromova koji su udarili u kuće i crkve. Gromovi su palili drveće, a jaki vjetrovi su ga obarali, oštećujući kuće i automobile.

U selu Limbriht, na jugu zemlje, kao i u neposrednoj okolini munje su oštetile električne stupove, pa je 700 domova ostalo bez struje, javila je agencija DPA.

Jake kiše su izazvale i nesreće na autoputevima. Na autoputu u blizini mesta Bunde jedan vozač je ozbiljno povrijeđen kada je vjetar prevrnuo njegov auto, dok se u mjestu Kruiningen srušio tunel.