Svijet
0

Veliki požar u Sibiru bjesni danima, najmanje dvoje mrtvih

Klix.ba
(Foto: EPA)
Najmanje dvije osobe poginule su nakon što je izbio veliki požar na pašnjacima u ruskoj državi Khakassia koja se nalazi na jugu Sibira.

Ruski zvaničnici saopćili su kako je više od 20 sela zahvaćeno požarom, prenose ruski mediji. Ruski ministar za vanredne situacije saopćio je kako je poslat jedan avion, tri voza i oko 5.000 ljudi da gase požar.

Gašenje požara otežavaju jaki vjetrovi a zvaničnici su saopćili kako im poseban problem predstavlja nedostatak vode s obzirom na to da su akumulacije još uvijek prekrivene ledom.

Prve vijesti govore od dva smrtna slučaja, mada se u nekim izvještajima spominje i četvero poginulih. Također, oko 73 osobe su povrijeđene.

Regionalne vlasti pozvale su volontere da pomognu u gašenju požara koji je samo u nedjelju uništio 118 kuća u 21 naselju. U saopćenju se urgira da se građani uključe u bitku protiv požara koji su i nastali zbog nemarnog spaljivanja ostataka trave i šiblja.

Od požara ovakve vrste u Rusiji je tokom 2010. poginulo 60 osoba, uništeno je više od 3.000 domova, a Moskva je danima bila zaodjenuta dimom. U 2012. požari su uništili oko 10 miliona hektara šume u Sibiru, saopćili su aktivisti.