Svijet
0

Veliki dio Los Angelesa ostao bez struje

NINA
Veliki dio Los Angelesa je ponedjeljak u 13 sati po lokalnom vremenu (22 sata po srednjoevropskom) ostao bez struje, saopštio je gradski odjel za energiju i vodovod, ne navodeći uzrok havarije.

Policija, koja je odmah proglasila izvanredno stanje u višemilionskom gradu s obzirom na to da se očekuju problemi u saobraćaju, odbacila je mogućnost da nestanak struje ima veze s terorizmom, prenijele su agencije.

Glasnogovornik policije Los Angelesa Kevin Maiberger izjavio je da nije planirana evakuacija stanovništva, kao i da nisu prijavljeni povrijeđeni građani kao posljedica nestanka struje.

Glasnogovornica odjela za električnu energiju Kim Hughes izjavila je da nema tačnih podataka o broju kuća i poslovnih objekata koji su ostali bez struje, ali da se on može mjeriti hiljada.

Hughes je odbacila mogućnost da bi temperatura zraka mogla biti uzrok havarije, jer je jučer u Los Angelesu bilo prijatno vrijeme, nagovijestivši da bi problem prije mogao biti u sistemu prijenosa električne energije.

Bez struje su ostale centralne gradske četvrti Hollywood, sjeverni Hollywood i Sherman Oaks, kao i dolina San Fernando, ali ne i međunarodna zračna luka.

Nestanak struje je u Los Angelesu izazvao dodatnu zabrinutost, nakon što je televizijska mreža ABC jučer objavila videosnimku na kojoj maskirani čovjek, za koga se pretpostavlja da je član Al-Qaide, prijeti terorističkim napadima u Los Angelesu i australskom gradu Melbourneu.