Video obraćanje
55

Velika novogodišnja poruka Erdogana: Govorio o Gazi, Ukrajini i "novom stoljeću Turske"

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Predsjednik Republike Turkiuye Recep Tayyip Erdogan u novogodišnjoj poruci pozvao je svjetsku globalnu zajednicu da stane u kraj ubijanju.

Erdogan je najavio "proboj Turske" u 2024. godini kazavši da će "podići zvijezdu Turske".

"Večeras zaokružujemo 2023. godinu i kročimo u 2024. godinu. Želim da nova kalendarska godina donese dobro našoj zemlji, našem narodu i cijelom čovječanstvu. Vjerujemo da svaku novu godinu treba dočekati s radošću, nadom, i uzbuđenja. Međutim, u ovu novu godinu ulazimo s osjećajem melanholije kako zbog negativnih zbivanja u našoj regiji i svijetu, tako i zbog mučenika koje smo izgubili proteklih dana", kazao je Erdogan.

Istakao je potrebu da sve zemlje zauzmu zajednički stav protiv ubijanja nevinih civila u Gazi.

"Sigurno održavamo našu nadu u bolju, mirniju i prosperitetniju budućnost za cijelo čovječanstvo. Za ovo moramo vidjeti da takozvane demokratske i slobodoljubive zemlje prekinu svoju potporu krvožednim terorističkim organizacijama. Za ovo , moramo vidjeti da sve zemlje i institucije zauzmu zajednički stav protiv ubijanja nevine djece i žena u Gazi. Za to moramo vidjeti da napori koji uzrokuju patnju pojedinaca i troše resurse zemalja, kao što je Rusija- Ukrajinski rat, zaustavljeni. Moramo vidjeti da su uloženi iskreni i istinski napori. Za to moramo vidjeti da se bogatstvo društava koja su iskorištavana i njihovo dostojanstvo gaženo stoljećima koristi za vlastitu budućnost, dobrobit, i sigurnost. Kako bismo nade pretvorili u stvarnost, moramo osigurati da se sve zemlje, institucije i pojedinci u svijetu ujedine oko zajedničkih vrijednosti i načela", poručio je Erdogan.

Dodao je da podržava svaki napor da se svijet pripremi za pravediniju budućnost.

"Dok se krećemo prema većim ciljevima u novom stoljeću, koje nazivamo Tursko stoljeće, nakon završetka prvog stoljeća naše Republike, stalno jačamo našu odlučnost i napore. Vjerujemo da se tiranija tlačitelja neće nastaviti. Vjerujemo da nepravedni i neuravnoteženi sustav globalnog upravljanja proživljava svoje posljednje borbe. Vjerujemo da se glas potlačenih duboko širi svijetom i da će postati zajednička savjest čovječanstva. Doista, vidimo da izjave i stavovi Turske koji se obraćaju ne samo našim građanima, prijateljima i braći nego i cijelom čovječanstvu nalaze sve više i više odjeka u srcima ljudi", kazao je Erdogan.

Dodao je da je cilj mnogih spriječiti izgradnju velike i moćne Turske.

"Dokle god nastavimo učinkovito koristiti naše potencijale i mogućnosti kao država, ova borba će se intenzivirati. Jer rast Turske znači poremećaj planova onih koji su slobodno šetali oko nas zahvaljujući našem posrnuću stoljećima. Naše jačanje znači kraj poretka onih koji sve druge koriste kao sredstvo vlastite dobrobiti i sigurnosti. Znači da se naš glas više čuje. Znači jačanje težnje za pravdom, slobodom i savješću diljem svijeta", rekao je Erdogan.

Na kraju je kazao kako Turska nikada nije oklijevala platiti cijeni i podnijeti žrtve.

"Snažan stav i odlučnost koju je naša nacija pokazala suočena s mnogim kritičnim događajima u proteklih 21 godina pokazuje da se to nastavlja i danas. Sve dok naš narod štiti svoje jedinstvo, zajedništvo i bratstvo, niko nas neće moći podijeliti, uz Allahovu ponoć. Dok naša država provodi viziju Turskog stoljeća, što je sljedeća faza ciljeva za 2023. godinu, nastavit će se uzdizanje naše zastave, polumjeseca i zvijezde. Dok nastavljamo naš blagoslovljeni marš, nadvladat ćemo sve prepreke i postići naše ciljeve. Nastavit ćemo neumorno raditi kako bi Turska postala vodeća zemlja u svijetu, zemlja koja proizvodi, zapošljava, raste i razvija se", kazao je Erdogan.

U 2024. godini, Erdogan je naglasio da će Turska napraviti svoj pravi iskorak i uzdići se još više.

Predsjednik Erdogan također je izrazio saučešće zbog poginulih vojnika i pozvao na zajednički stav protiv ubijanja nevinih civila u Gazi. Naglasio je važnost zajedništva i saradnje među državama i institucijama u rješavanju globalnih izazova i stvaranju pravednijeg svijeta.

Zaključno, u novogodišnjoj poruci predsjednika Erdoğana istaknuta je odlučnost Turske da prevlada prepreke i postigne svoje ciljeve. Izrazio je nadu u bolju budućnost i pozvao na međunarodnu suradnju u rješavanju globalnih pitanja.

"Turska ima za cilj postati vodeća zemlja u svijetu i doprinijeti miru i prosperitetu čovječanstva", zaključio je Erdogan.