Kriza na istoku
3

Velika Britanija opskrbljuje Ukrajinu oružjem kako bi se odbranila od Rusije

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika Britanija će opskrbiti Ukrajinu novim paketom oružja kako bi joj pomogla povećati odbrambene kapacitete dok je suočena s prijetećim ponašanjem Rusije, kazao je u ponedjeljak britanski ministar odbrane Ben Wallace.

"Donijeli smo odluku o opskrbi Ukrajine lakim protuoklopnim odbrambenim sistemima oružja", rekao je Wallace britanskim parlamentarcima.

Wallace je pozvao svog ruskog kolegu da posjeti London u sljedećih nekoliko sedmica kako bi razgovarali o krizi.

U obraćanju britanskom parlamentu Wallace je rekao da su prvi sistemi već isporučeni u ponedjeljak i mali broj Britanaca uvježbat će u kratkom roku Ukrajince, piše HINA.

Wallace nije specificirao koliko je komada tog oružja poslano, ali je objasnio kakve je prirode.

"To nije strateško oružje i nije prijetnja Rusiji. Ono se koristi u samoodbrani. Ti su sistemi kratkog dometa… međutim (…) ako tenkovi uđu u Ukrajinu, izvedu invaziju, to će oružje biti dio samoodbrane", rekao je.

Wallace je kazao i da je pozvao ruskog kolegu po dužnosti Sergeja Šojgua da posjeti London idućih sedmica kako bi razgovarali o krizi i ne zna hoće li poziv biti prihvaćen.

"Trenutni jaz velik je, ali nije nepremostiv. Još se nadam da će diplomatija prevladati. Izbor je na predsjedniku (Vladimiru) Putinu", rekao je.