Jača pritisak
1

Velika Britanija uvodi nove sankcije Rusima i ruskim medijima

F. H.
Lizz Truss, šefica britanske diplomatije (Foto: EPA-EFE)
Lizz Truss, šefica britanske diplomatije (Foto: EPA-EFE)
U četvrtak je objavljeno da će Velika Britanija uvesti sankcije protiv 12 ruskih državljana i dvije medijske kompanije. Liz Truss, britanska šefica diplomatije je izjavila da će sankcije pogoditi ruske propagandiste i medije koji lažu oko Putinove ilegalne invazije Ukrajine.

Na listu sankcionisanih uvršten je poznati ruski TV voditelj Sergey Brilev te direktor Sputnikovog međunarodnog emitovanja, Anton Anisimov.

Brilev koji je i zamjenik direktora ruske državne medijske kuće Rossiya media je od strane Velike Britanije optužen za aktivno učešće u širenju propagande i dezinformacija o ruskoj invaziji Ukrajine. Iz vlade su saopćili da Brilev koji je ranije živio u Velikoj Britaniji neće imati pristup imovini u ovoj državi niti će se moći baviti biznisom, javlja CNN.

Direktor Russia Today-a, Alexey Nikolov i generalni direktor Gazpromovog medijskog holdinga Aleksandr Zharov su također sankcionisani zamrzavanjem imovine i zabranom putovanja.

Sankcije takđer ciljaju i medijsku kuću Rossiya Segodnya i TV-Novosti koje su u vlasništvu Russia Today.

"Putinov rat protiv Ukrajine temelji se na bujici laži. Britanija je pomogla voditi svijet u razotkrivanju dezinformacija iz Kremlja, a ova posljednja serija sankcija pogađa besramne propagandiste koji izbacuju Putinove lažne vijesti i priče”, rekla je Truss u četvrtak.

Osim medijskih ličnosti, britanska vlada je sankcionisala Mikhaila Mizintseva, ruskog odbrambeni zvaničnika kojeg su nazvali "Mariupoljskim krvnikom" i optužili da je planirao i izveo opsadu i bombardovanje Mariupolja.