Podli potezi
0

Velika Britanija upozorila da bi Rusija mogla koristiti morske mine protiv brodova u Crnom moru

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika Britanija je saopćila da bi Rusija mogla koristiti morske mine protiv civilnog brodskog saobraćaja u Crnom moru, uključujući i postavljanje na prilaz ukrajinskim lukama.

Upozorenje dolazi nakon što je ukrajinska mornarica saopćila da je 12 teretnih brodova spremno da uđe u novoformirani crnomorski brodski koridor na putu ka ukrajinskim lukama, što je značajno povećanje pomorskog saobraćaja prema Ukrajini uprkos de facto ruskoj blokadi morskih luka u zemlji.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije je u saopćenju u srijedu navelo da obavještajne procjene pokazuju da Rusija razmatra korištenje morskih mina za odvraćanje civilnih brodova koji putuju kroz "humanitarni koridor" koji je uspostavila Ukrajina kako bi olakšala izvoz žitarica iz crnomorskih luka, prenosi Al Jazeera.

"Rusija gotovo sigurno želi izbjeći otvoreno potapanje civilnih brodova, umjesto toga lažno okrivljuje Ukrajinu za bilo koje napade na civilna plovila u Crnom moru. Objavljujući našu procjenu ovih obavještajnih podataka, Ujedinjeno Kraljevstvo nastoji razotkriti rusku taktiku da spriječi bilo kakav takav incident", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly je citiran kako je rekao da svijet posmatra šta se dešava u Crnom moru i cinične pokušaje Rusije da okrivi Ukrajinu za svoje napade.