Na putu prema Vijetnamu
30

Velika Britanija poslala ratni brod kroz Tajvanski tjesnac prvi put nakon 10 godina

V. K.
Britanski ratni brod na putu prema Vijetnamu (Foto:Twitter)
Britanski ratni brod na putu prema Vijetnamu (Foto:Twitter)
Velika Britanija poslala je u ponedjeljak ratni brod kroz Tajvanski tjesnac što je prvi ovakav slučaj nakon 2008. godine kada je posljednji put ovim dijelom prošao ratni brod HMS Kent.
Ratni brod HMS Richmond plovio je iz Japana prema Vijetnamu, a na tom putu prošao je i kroz Tajvanski tjesnac što je područje koje izaziva brojne sporove između Kine, susjednih zemalja, ali i velikih sila.

"Gdje god Kraljevska mornarica djeluje, ona to radi u skladu s mađunarodnim pravom. Velika Britanija ima niz sigurnosnih interesa u Indo-Pacifiku kao i mnoge važne bilateralne odbrambene odnose. Raspoređivanje naših snaga u ovom području je znak predanosti regionalnoj sigurnosti", saopćeno je iz britanskog ministarstva odbrane.

Iako američki ratni brodovi na ovom području izvode brojne vojne vježbe, brodovi drugih zemalja rijetko se mogu vidjeti na području Južnog kineskog mora i Istočnog kineskog mora.

Nove aktivnosti koje uključuju i Veliku Britaniju, isprovocirale su i reakciju Kine koja je osudila britanske aktivnosti u Tajvanskom tjesnacu.

"Takvo nedobronamjerno ponašanje potkopava mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu", naveli su zvaničnici iz Pekinga.

Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci, vojne vježbe saveznika na području Indo-Pacifika intenzivirale su se što je svakako dio "hladnog rata" između Kine i zapadnih zemalja za koji mnogi smatraju kako je trenutno na snazi.

Područje Indo-Pacifika naročito izaziva mnogo tenzija kada su u pitanju odnosi između Kine i susjednog Tajvana koji nastoji ostvariti punu nezavisnost od utjecaja Pekinga.

Prošle godine, kineski vojni avioni su izvršili 380 upada u tajvansku odbrambenu zonu. Tajvanski zvaničnici su iznijeli i podatke vezane za osam mjeseci 2021. godine te su saopćili kako su tokom ovog perioda zabilježili već 400 upada kineskih vojnih aviona čime je narušena stabilnost regije.