Novo bojno polje
9

Velika Britanija ima strategiju za odbranu od nuklearnog napada iz svemira

D. B.
Britansko ministarstvo odbrane je pripremilo strategiju za odbranu od nuklearnog napada iz svemira.

U dokumentu se svemir navodi kao potencijalno buduće bojno polje, a prijetnje su različite, od cyber napada, preko antisatelitskih lasera pa do "egzoatmosferskog nuklearnog napada".

Takav napad, vjerovatno pokrenut sa satelita u orbiti, predstavljao bi "događaj trajnog ubijanja", međutim, koliko je vjerovatna ova vrsta napada, da li su protivnici Velike Britanije blizu posjedovanja takvih mogućnosti, kao i šta znači "događaj trajnog ubijanja", nije elaborirano u izvještaju.

Također, nisu opisana nikakva sredstva za suprotstavljanje osim što je navedena "posvećenost razumijevanju, dizajniranju i tehnologijama za zaštitu i odbranu brtianskih interesa" u slučaju svemirskog rata.

Umjesto toga se navodi kako Velika Britanija namjerava investirati u svemirsko izviđanje, od investiranja više od 5 milijardi funti u Skynet nadzorne satelite do dubljeg angažmana u svemirskom odbrambenom programu Olympic Defender predvođenom SAD-om.

Ovaj izvještaj dolazi četiri mjeseca nakon što je britanski premijer Boris Johnson predstavio britansku Nacionalnu svemirsku strategiju za koju je vlada rekla da "cementira ambicije Velike Britanije da postane vodeći provajder lansiranja malih komercijalnih satelita u Evropi do 2030. godine". Johnson je pozdravio objavljivanje strategije te je kazao da predstavlja "korak ka galaktičkoj Britaniji", ali su ga kritičari optužili da samo pokušava skrenuti pažnju s domaćih problema.

U najnovijem izvještaju su Rusija i Kina navedene kao "međunarodne prijetnje" te je navedeno da obje države testiraju antisatelitske projektile već nekoliko godina. Navedeno je i da je Rusija ostavila trag svemirskog otpada nakon prošlogodišnjeg testiranja. Ipak, slične testove su obavili i Amerikanci te Indijci, no u izvještaju ih nema.