HIMARS na djelu?
68

Vatrena kugla iznad okupiranog grada: Snažna eksplozija potresla regiju Donjecka

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Na društvenim mrežama se pojavilo nekoliko videa koji prikazuju veliku, dramatičnu eksploziju blizu grada Makiivke, koji je trenutno pod okupacijom u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

Prema tvrdnjama Kijeva, ukrajinske snage su ciljale i uništile rusko skladište streljiva, dok Moskva optužuje Kijev da su u napadu povrijedili civile.

"Kao rezultat djelotvornih vojnih operacija, još jedna formacija ruskih terorista u privremeno okupiranoj Makijevki je eliminirana", saopćili su iz vojske Ukrajine. Ukrajinci su naveli da je eksplozija bila snažna zbog pogotka u skladište goriva ili streljiva tokom granatiranja.

Rusi tvrde da je prilikom granatiranja Makiivke jedna osoba smrtno stradala, te da je ranjena 41 osoba. Lider takozvane Donjecke Narodne Republike kazao je da je pogođen gradski okrug Červonogvardejski. Val eksplozije osjetio se i u Donjecku.

Prema Pušilinu, oštećene su stambene zgrade, bolnica, škole, a ruski vojni blogeri tvrde da su u granatiranju korišteni raketni sustavi HIMARS, koje je je Kijev dobio od SAD-a.

Makiivka se nalazi u neposrednoj blizini grada Donjecka, glavnog središta regije. U snimcima koji kruže internetom, uključujući isječak koji je podijelio Ured za stratešku komunikaciju ukrajinske vojske, vatrena kugla se uzdiže u zrak, nakon čega snažan prasak razbija prozore. Na drugim snimcima, gust dim se nadvija nad gradom.