Požari u Grčkoj
0

VIDEO / Vatra zaprijetila arheološkim lokacijama

Sarajevo-x.com
Hiljade stanovnika predgrađa sjeverno od Atine noć je provelo van svojih domova, na otvorenom, dok požari nastavljaju ugrožavati ovo područje.

Najmanje šest velikih požara i dalje je van kontrole, a jaki vjetrovi pogoduju njihovom širenju i otežavaju posao vatrogascima.

Više domova i šume u blizini grčkog glavnog grada izgorjelo je, a grad Marathon na sjeveru, inače važna arheološka lokacija, također je ugrožen.

Od subote se pojavilo preko 90 požara, a preko 150 km2 zemlje je spaljeno, javlja BBC. U izvještajima s terena u nedjelju je javljeno da je vatrena stihija stigla na samo dvadesetak kilometara sjeveroistočno od najužeg centra Atine.

Atinski guverner Yiannis Sgouros nazvao je ovo "ekološkom katastrofom" i nastavio slati molbe za pomoć.

Skoro sva populacija Agios Stefanosa, 23 km sjeveroistočno od Atine, u nedjelju je napustila ovo područje, ali ima i onih koji ne žele otići iz svojih domova.

"Osjetite dim čak i kad se odvezete daleko. Veliki oblak dima prekrio je Atinu", kažu svjedoci. "Ulice su preplavljene ljudima, oni paniče, pokušavaju spasiti svoje domove, a veoma je vjetrovito."

Problem predstavlja i nedovoljan broj vatrogasnih ekipa.

"Imamo samo dvoje vozila ovdje. Tri kuće su već u plamenu, a mi samo bespomoćno gledamo", kaže Spyros Zagaris, gradonačelnik Marathona.

Italija, Francuska i Kipar su saopćili da će poslati avione u pomoć grčkim vatrogascima, koji se bore s požarima u okolini grčke prijestolnice. Još uvijek nema izvještaja o žrtvama.