Svijet
0

Vatikan: Pokopan Papa Ivan Pavao II

NINA
Ispred bazilike svetog Petra u Rimu završena je pogrebna ceremonija i u kripti istoimene crkve, najvažnije kod katolika, pokopan je papa Ivan Pavao II.

Dok je proljetni vjetar na njegovu kovčegu listao Evanđelje i "simbolično otvarao novu stranicu njegova života", papa Wojtyla je, smatra se, jedini u savremenoj povijesti koji je uspio okupiti najmoćnije ljude međunarodne zajednice na jednom mjestu.

Pogrebu, koji se smatra najvećim religioznim događajem savremene historije, prisustvovala je delegacija oko 200 zemalja na čelu sa svjetskim političkim i vjerskim liderima, kao i između dva i četiri miliona vjernika iz Italije i raznih dijelova svijeta.

Kardinal Jozef Ratzinger je u propovijedi, opraštajući se od Ivana Pavla, rekao da je Papa posvetio čitav svoj život Crkvi i Bogu. ''U tome je bio posvećen duboko i do kraja, išao je svuda i neumorno donosio plodove, one koji ostaju, nosio je teret koji je iznad ljudskih snaga jer je njegova ljubav za Krista bila njegova osnovna snaga. Ko ga je vidio kako se moli i kako drži propovijed, to zna, srce nam je puno tuge, ali i radosne nade i duboke zahvalnosti'', kazao je za Papu njemački kardinal Ratzinger.

Riječi kardinala Ratzingera pozdravljane su burnim aplauzom preko 250.000 ljudi na Trgu svetog Petra. Mladi su prije početka posljednjeg dijela mise skandirali Papino ime, onako kako su to radili godinama kada se pojavljivao na prozoru svoga studija da ih pozdravi, mahali zastavama i uzdizali transparente s natpisom ''Uskoro svetac''.

Na Trgu svetog Petra su uz zvuke crkvenih zvona, prvi put poslije gotovo 27 godina, zatvoreni prozori odaja Ivana Pavla II., odakle se neumorno obraćao vjernicima, čak i posljednjih dana kada više nije uspijevao progovoriti.

Poslije pogreba odmah se zatvara odaja, a pečati čekaju novog papu.