Svijet
0

Vašington sprema regulative o štetnim gasovima

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka administracija usvojila je danas deklaraciju kojom se gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte proglašavaju štetnim po ljudsko zdravlje.

Ovaj potez omogućava Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) da naredi smanjivanje emisija ovih gasova bez odobrenja Kongresa, prenosi BBC.

Administrator EPA Lisa Jackson izjavila je da je agencija sada "dobila odobrenje i obavezu"  da uloži napor za smanjenje emisija ovih gasova.

Vijest je objavljena u vrijeme početka razgovora na konferenciji UN o klimatskim promjenama u Kopehagenu, s ciljem sklapanja globalnog sporazuma o smanjenju štetnih emisija. 

Jackson je izjavila da naučni dokazi o klimatskim promjenama jasno pokazuju da ovi gasovi "ugrožavaju javno zdravlje i dobrobit američkog naroda".

Ona je dodala da će današnja odluka američkih vlasti "cementirati 2009.  u istoriji kao godinu u kojoj su SAD počele da rješavaju problem zagađenja  gasovima  koji izazivaju efekat staklene bašte".

Ova mjera pripremana je mjesecima, a objavljena je kako bi pojačala nastup poziciju SAD Baraka Obame u Kopenhagenu i pokazala kako SAD ulažu napore u borbi protiv zagrijavanja planete.