Svijet
9

Uzbuna u Belgiji nakon krvave antiterorističke akcije

Klix.ba
Ulice Verviersa nakon akcije (Foto: AFP)
Ulice Verviversa nakon akcije (Foto: AFP)
Belgija je u visokom stanju pripravnosti nakon antiterorističke akcije u kojoj su ubijena dvojica militanata Islamske države.

Osumnjičeni su ubijeni u istočnom gradu Verviers nakon što su pucali na policiju iz automatskog oružja u četvrtak ujutro.

Iz policije je saopćeno kako su se ubijeni vratili iz Sirije te da su planirali napade na policijske mete. Još jedan osumnjičeni je ranjen prije nego što je uhapšen.

Nakon antiterorističkog napada u Verviersu, u blizini granice sa Njemačkom, tužitelj Eric van der Sypt kazao je kako je nivo terorističke prijetnje podignut na tri, odnosno na drugi najviši nivo.

Kada je riječ o akciji, on je kazao kako su osumnjičeni odmah iz automatskog naoružanja i pištolja zapucali na specijalne jedinice federalne policije i to prije nego što su ubijeni.

Navodno, na policiju je napad uslijedio iz prostorija na prvom spratu, iznad pekare u ovom mjestu.

Nakon operacije na mjestu događaja su pronađen četiri kalašnjikova, oprema za pravljenje bombi, ali i policijska odjeća.

Sigurnosne snage i dalje osiguravaju područje Verviersa, a antiterorističke akcije u četvrtak su provedene u Briselu i okolnim gradovima, uključujući Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht i Schaerbeek. Dvije osobe su uhapšene u Briselu.

Belgijski zvaničnici tvrde kako je više od 300 osoba napustilo Belgiju i otputovalo u Siriju i Irak gdje se bore na strani militantnih grupa.