Svijet
0

Uspješan sastanak NATO-a o Afganistanu

FENA
Sjedinjene Američke Države ocijenile su da je sastanak ministara odbrane Sjevernoatlantskog saveza (NATO), održan u srijedu u Holandiji, bio uspješan jer su se mnoge države članice angažirale da upute u Afganistan svoja pojačanja, saopćio je u srijedu visoki američki dužnosnik.

"To je bio uspješan sastanak, oni koji mnogo rade naglasili su da im je potrebna veća solidarnost, dok su oni koji ne rade sve što bi mogli rekli da će razmotriti to pitanje", rekao je ovaj izvor, koji je želio ostati anoniman nakon neformalnog sastanka u Noordwijku.

Američki sekretar odbrane Robert Gates, koga podržava određeni broj saveznika, jako je insistirao na činjenici da je neophodno odgovoriti zahtjevima generala McNeilla, zapovjednika Međunarodnih snga za pružanje pomoći u Afganistanu (Isaf) za veći broj trupa, više helikoptera a posebno više vojnih instruktora", rekao je ovaj američki zvaničnik.

Dakle, "određeni broj saveznika obavezao se danas da će povećati svoj broj instruktora u Afganistanu", saopćio je ovaj izvor.

Francuska se posebno obavezala da će rasporediti nekoliko desetaka instruktora u južnoj provinciji, gdje su učestaliji napadi talibana, saopćio je francuski izvor blizak ministarstvu odbrane.