Sergej Lavrov
0

Uskoro novi sporazum Rusije i SAD-a o naoružanju

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je u petak da će uskoro biti potpisan novi sporazum Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

"U rusko-američkim odnosima, prioritet jeste da finalizujemo nacrt novog ugovora START, prema instrukcijama predsjednika Dmitrija Medvedeva i Baracka Obame. Taj posao je ušao u završnu fazu. Mogu da kažem da smo nadomak cilja", rekao je Lavrov u intervjuu ruskoj televiziji "Vesti".

"Predsjednici su izdali glavna uputstva i profesionalci i stručnjaci sada treba da to stave na papir", objasnio je ministar vanjskih poslova Rusije, prenosi Itar-Tass.

Novi sporazum će zamijeniti START 1, koji je istekao 5. decembra. Dvije zemlje su u proteklih šest mjeseci u Ženevi održale nekoliko rundi konsultacija i očekuje se da uskoro sačine nacrt dokumenta.

Pregovori su privremeno obustavljeni zbog božićnih praznika i treba da budu nastavljeni sredinom januara.

Pregovarači su saopćili da treba još samo da utvrde neke tehničke detalje budućeg ugovora.

Sovjetski Savez i SAD su 1991. godine potpisali START 1, koji je stupio na snagu 1994.

Taj sporazum je obavezivao dvije zemlje da smanje broj nuklearnih bojevih glava sa 10.000 na 6.000, a taj broj bi, prema novom sporazumu, trebalo da u roku od sedam godina bude smanjen na oko 1.500 bojevih glava, prenosi Tanjug.