Doživjeli veliki stres
21

Uragan Idalia odnio flamingose do Ohaja

D. B.
Foto: Matthew Paulson
Foto: Matthew Paulson
Flamingosi su uočeni na srednjem zapadu i istočnim dijelovima SAD-a nakon što ih je odnio uragan Idalia.

Ptice za koje se smatra da potiču iz Meksika počele pojavljivati na Floridi, a potom i sjeverno sve do Ohija.

"Nikada nismo vidjeli ništa slično ovome", rekao je Jerry Lorenz iz grupe za istraživanje ptice Audubon Florida.

Flamingosi su se pojavili na Floridi nakon što je oluja Idalia prešla Karipsko more i zahvatila ovu američku državu krajem prošlog mjeseca kao uragan treće kategorije. Potom su počeli stizati izvještaji o njima iz Georgije, Sjeverne i Južne Karoline te Virginije, otprilike na putu oluje koja se kretala uz obalu, ali i iz unutrašnjosti, odnosno iz Tennesseeja, Alabame, Kentuckyja i Ohija.

Iako su postali simbol države, Florida je ipak dom samo 1 posto svjetske populacije flamingosa zbog lova i rijetko sve viđaju. Zbog toga su stanovnici Floride bili zaprepašteni kada su se počela pojavljivati jata flamingosa.

Najdalja lokacija na kojoj su uočeni je Caesar Creek Park jezero blizu Waynesvillea na jugozapadu Ohija. Neki su ih vidjeli na obali pored vode kako se odmaraju i spavaju prije nego ih je uplašio pas.

Stručnjaci su upozorili posmatrače da budu oprezni i da se drže na distanci, jer su flamingosi zbog uragana "prošli pakao" i pod velikim su stresom.

Dodali su da flamingosi mogu letjeti hiljadama kilometara, tako da ni ptice koje se trenutno nalaze u Ohiju neće imati problem da se vrate kući prije zime.