Velika podrška
75

Uprkos sve većem otporu, desničarski AfD i dalje drugi po snazi u Njemačkoj

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) i dalje ima drugu najveću podršku nakon CDU/CSU, iako je u odnosu na prethodnu sedmicu neznatno pala, pokazalo je to istraživanje javnog mnijenja među njemačkim biračima.
Sedmično istraživanje provela je INSA, a u utorak ga je objavio tabloid Bild. Podrška AfD-u pala je s prošlosedmičnog vrhunca od 23 posto na 21,5 posto, ali ima jasan uzlazni trend u anketama od sredine 2022. godine.

Gotovo milion demonstranata širom Njemačke prosvjedovalo je proteklog vikenda protiv jačanja krajnje desnice. Protesti su potaknuti otkrićima da su se neki političari AfD-a u Potsdamu prošlog novembra potajno sastali s desničarskim ekstremistima i razgovarali o planovima za protjerivanje imigranata iz zemlje, uključujući i one koje imaju njemačko državljanstvo.

Konzervativni opozicioni blok CDU/CSU ostao je najjači u posljednjoj anketi s 30,5 posto (pad od pola postotnog boda u odnosu na prethodnu sedmicu).

Socijaldemokrati (SPD) kancelara Olafa Scholza također su izgubili pola postotnog boda na 13,5 posto, dok su Zeleni blago porasli na 12,5 posto. Liberalni slobodni demokrati (FDP) ostaju na pet posto, što je prag potreban za ulazak u njemački parlament. Krajnje lijevi Die Linke pao je na tri posto.

Značajno je porastao broj glasača raznih minornih stranaka (s osam na 11,5 posto), što se može pripisati podršci novonastaloj lijevo-populističkoj Alijansi (BSW) Sahre Wagenknecht. Još uvijek nije zasebno navedena u rezultatima najnovijeg istraživanja.

Istraživanje je provedeno od petka do ponedjeljka na uzorku od 2.000 ispitanika uz statističku grešku od 2,5 postotnih bodova.