Prkos okupaciji
2.1k

Uprkos strogim kontrolama, više od 120.000 vjernika klanjalo džuma namaz u džamiji Al Aqsa

F. H.
Foto: Wafa
Foto: Wafa
Hiljade muslimanskih vjernika klanjalo je danas namaz u petak druge sedmice ramazana u džamiji Al Aqsa u okupiranom Jerusalemu, uprkos strogim i nezabilježenim mjerama koje je izraelska okupacija nametnula gradu i njegovoj okolini.

Odjeljenje islamskih vakufa u Jerusalimu koje vodi Jordan saopćilo je da je skoro 120.000 vjernika uspjelo doći do svetog mjesta i obaviti drugi namaz petkom Ramazana u dvorištima džamije, koja se smatra trećim najsvetijim mjestom za muslimane širom svijeta.

Propovjednik džamije Al-Aqsa, šeik Khaled Abu Jum'a, je tokom propovijedi u petak na svetom mjestu potvrdio da je palestinski narod postojan u svojoj zemlji i da će osujetiti sve planove da ih raseljava i slomi njihovu volju.

Naglasio je da će džamija Al-A1sa ostati čisto islamska džamija sa svim svojim prostorima za molitvu i dvorištima, te da prisustvo palestinskog naroda u džamiji podriva planove izraelske okupacije da judaizira njega i ostatak grada Jerusalema.

Od ranih jutarnjih sati, izraelske okupacione snage uvele su stroga ograničenja Palestincima sa okupirane Zapadne obale da ulaze u Jerusalim kako bi klanjali namaz u petak u džamiji Al-Aqsa drugu sedmicu zaredom.

Izraelske snage povećale su svoje prisustvo na vojnim kontrolnim punktovima koji vode do Jerusalema, istražujući identitete građana i sprečavajući stotine vjernika da dođu do svetog grada kako bi obavili molitve, navodeći kao razlog nedostatak potrebnih dozvola.

Na izraelskom vojnom punktu u Qalandiji sjeverno od Jerusalema, kao i na kontrolnom punktu 300 južno od grada, promet je bio slabiji u odnosu na prethodne godine zbog ograničenja koje su nametnule okupacione vlasti, piše Wafa.