Svijet
14

Unutrašnjost stana u kojem je živio napadač iz Orlanda: Star Wars posteljina i Mickey Mouse kalendar

Klix.ba
(Foto: Daily Mail)
Britanski portal Daily Mail došao je u posjed fotografija unutrašnjosti stana u kojem je živio Omar Mateen, napadač koji je u gay klubu u Orlandu ubio 50 i ranio 53 osobe.

Omar Mateen je, otkako se 2011. godine razveo od svoje supruge Sitore Yusufiy, živio u stanu 107 u ulici Woodland Condominium, naselju Fort Pierce na Floridi.

Tu je živio sa ženom za koju se vjeruje kako je bila njegova nova supruga i njihovim trogodišnjim sinom po imenu Noor Zahi Salman.

U spavaćoj sobi stana se nalazi krevet s crvenom posteljinom te noćni ormarić sa ženskim parfemima i kozmetikom. Dječija soba je puna igračaka i detalja sa superherojima, dok je kupatilo ispunjeno predmetima sa Star Wars motivima. Pronađene su i knjige islamske tematike, jedna od njih je posvećena poslaniku Muhamedu, a druga životu muslimana i Palestinaca.

U Mateenovom stanu su pronađeni tegovi i oprema za vježbanje, a bio je opsjednut svojim izgledom i uzimanjem steroida, piše Daily Mail. Jedan zid je bio posvećen njegovoj porodici, a na njemu su bile zakačene zajedničke fotografije. Neke od njih se nalaze i na frižideru.

U stanu se nalazi kalendar s likom Mickeyja Mousea sa označenim datumom: 7. juni je bio označen kao "D-dan". Daily Mail piše kako nije poznato da li je Mateen time označio početak ramazana ili je pak planirao napad nekoliko dana ranije.

Njegova bivša supruga Sitora Yusufiy kazala je kako se Mateen na početku činio normalnim, no kako je nakon nekoliko mjeseci braka počeo pokazivati svoju stvarnu prirodu. Upoznali su se preko interneta i ubrzo počeli vezu, a vjenčali su se 2009. godine, preselivši se u dvosoban stan u Fort Piercenu na Floridi.

"Nakon nekoliko mjeseci braka počeo me je tući. Bio je mentalno nestabilan, pun mržnje prema nekim stvarima i znao je brzo planuti. S njim očito nešto nije bilo u redu. Znam da je uzimao steroide. Znao bi doći kući i početi me udarati zato što veš nije opran ili nešto slično", ispričala je njegova bivša supruga za medije.