Predstavlja pluća svijeta
49

Uništavanje Amazonske prašume na najvišem nivou u posljednjih 15 godina

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Brazilska agencija za porostorno istraživanje (Inpe) ustanovila je da uništavanje Amazonske prašume trenutno na najvišem nivou u posljednjih 15 godina.

Krčenje prašume je povećano ove godine za 22 posto iako je je Brazil jedna od zemalja koje su obećale okončati krčenje šuma i obrnuti proces do 2030. godine.

Amazonska prašuma je dom tri miliona vrsta biljaka i životinja te milion domorodaca. Ona predstavlja ključni faktor za usporavanje globalnog zagrijavanja. Prema posljednjim podacima, u periodu između 2020. i 2021. godine je izgubljeno oko 13.235 kvadratnih kilometara šume, što je najviše od 2006. godine.

Ministar okoliša Joaqim Leite je kazao da podaci predstavljaju "izazov" te je dodao da je potrebna "snažnija reakcija na ovakve zločine".

Krčenje Amazonske prašume je povećano tokom mandata brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, koji je podržao agrikulturu i rudarstvo u prašumi.

Bolsonaro se sukobljavao s Inpe-om u prošlosti te ju je optužio 2019. godine da uništava reputaciju Brazila, međutim, ova zemlja je bila jedna od onih koje su na klimatskoj konferenciji u Glasgowu ovog mjeseca potpisale dogovor prema kojem će okončati krčenje šume i obrnuti proces.

Obećano je 19,2 miliona dolara javnih i privatnih sredstava koja će biti utrošena za borbu protiv požara, oporavak zemljišta i zaštitu domorodaca.

Bolsonaro je ove godine u Dubaiju rekao investitorima da su napadi na Brazil zbog krčenja "nefer" te da je 90 posto prašume još uvijek očuvano.