Zbog siromaštva
0

UN upozorava: Koronavirus može natjerati milione djece na prisilan rad

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pandemija koronavirusa dovela je milione djece u opasnost od prisilnog rada, čime će se ugroziti višegodišnji napori protiv te prakse. Pandemija koronavirusa gura milione ljudi u siromaštvo, a porodice mogu biti pod pritiskom da zaposle svoju djecu kako bi finansijski opstale.

"Kako pandemija bude pustošila porodične prihode, mnogi bi mogli pribjeći dječjem radu", upozorio je Guy Ryder, direktor Međunarodne organizacije rada (ILO), na Svjetski dan borbe protiv dječijeg rada.

Dodao je i da je socijalna zaštita od vitalne važnosti u krizama, jer pruža pomoć najranjivijima.

Zbog zastoja u svijetu globalna ekonomija trebala bi se smanjiti za 3,2 posto, pokazala je Reutersova anketa.

Prema podacima ILO-a, broj djece koja su bila primorana na rad znatno je smanjen s 246 miliona na 152 miliona od 2000. godine.

Kako bi se spriječio porast eksploatacije djece, UN je pozvao vlade da pitanja dječijeg rada integriraju u šire zakonske dijelove, uključujući politiku obrazovanja, tržište rada i zaštitu ljudskih prava.

Ovog mjeseca brazilske vlasti pokrenule su nacionalnu kampanju za pomoć u borbi protiv potencijalnog dječijeg rada. Pjesmu o dječijem ropstvu napisali su im reperi Emicida i Drik Barbosa.

Nedavna smrt osmogodišnje sluškinje u Pakistanu natjerala je vladu ove zemlje da predloži izmjene u zakonu, kojima bi djeci bilo zabranjeno obavljanje kućnih poslova.

Zagovornici također upozoravaju da su djeca osjetljiva na prisilni rad dok su škole zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

"Kako siromaštvo raste, škole se zatvaraju. Zbog toga se sve više djece gura u radnu snagu", rekla je Henrietta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.