Svijet
0

UN smanjuje obroke za 800.000 izbjeglica zbog nedostatka novca

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ujedinjene nacije su saopćile u utorak da su smanjile obroke u Africi, ponekad i do 60 posto, kao u Čadu, za oko 800.000 izbjeglica zbog nedostatka novčanih sredstava.

Zbog ovakve situacije, koja samo povećava nivo pothranjenosti u nekim zajednicama, posebno kod djece, direktori Svjetskog programa za hranu (PAM) Ertharin Cousin i UN-ovog Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres uputili su u utorak u Ženevi apel za novčanu pomoć na sjednici s predstavnicima vlada održanoj iza zatvorenih vrata.

PAM je zatražio 186 miliona dolara da uvede kompletne obroke i spriječi svako novo smanjivanje do kraja godine. UNHCR je saopćio da mu treba 39 miliona dolara da pomogne najugroženijim i najlošije hranjenim izbjeglicama u Africi.

Na cijelom afričkom kontinentu, 2,4 miliona izbjeglica u 22 zemlje zavise od pomoći PAM-a. Trenutno su obroci smanjeni za 800.000 izbjeglica, što znači za jednu trećinu. Situacija je posebno kritična u Čadu gdje je za skoro 300.000 izbjeglica, koje su uglavnom došle iz sudanske regije, iz Darfura, i Centralnoafričke Republike, obroci smanjeni do 60 posto.

"Neprihvatljivo je da u današnjem svijetu izobilja izbjeglice trpe hroničnu glad i da njihova djeca naopuštaju školu kako bi pomogla porodicama da prežive", izjavio je Guterres.

Kompletan obrok PAM-a sadrži 2.100 kalorija dnevno po osobi.