Svijet
4

UN poziva na prekid opsade u Siriji

FENA
Foto: EPA/Arhiv
Foto: EPA/Arhiv
Osudivši ravnodušnost međunarodne zajednice prema Siriji glavni tajnik Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon zatražio je u četvrtak da se poduzmu hitne mjere kako bi se prekinule opsade zbog kojih pate civili i okončalo korištenje buradi s eksplozivom.

"Ovaj sukob je postao business", napisao je Ban u izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti.

Glavni tajnik UN-a u svom izvještaju nabrojao je pet prioritetnih akcija, među kojim je ukidanje opsada u kojim je blokirano 212.000 civila, garancije za pristup medicinskoj pomoći i obnova obrazovnog sistema.

On je isto tako zatražio od Vijeća sigurnosti da se posveti pitanjima napada koji se izvode buradima s eksplozivom na civile i prekid korištenja opsade kao ratnog oružja.

Ovaj izvještaj o Siriji je dvanaesti upućen Vijeću sigurnosti koje je duboko podijeljeno oko rata u kojem je bilo 210.000 mrtvih i 12 miliona raseljenih.

Sirijske snage na vlasti izvele su zračna bombardiranja koristeći burad s eksplozivom u Istočnoj Guti i upotrijebili rakete zemlja-zemlja, navodi se u izvještaju.

U jednom intervju za BBC ovog mjeseca, sirijski predsjednik Bašar el-Asad odbaco je optužbe da su vladine snage upotrijebile burad s eksplozivom.

Ban KI-moon je uputio novi poziv za političko rješenje krize u Siriji.