Svijet
40

UN potvrdile upotrebu sarina u Siriji: Ovo je ratni zločin!

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ujedinjene nacije su objavile izvještaj o istrazi korištenja hemijskog oružja u Siriji te ga poslali svim svojim članicama. UN-ovi inspektori potvrdili su da je hemijsko oružje korišteno u sirijskom sukobu, saopćio je glasnogovornik Ban Ki-moona, generalnog sekretara UN-a.

"Hemijsko oružje je korišteno u sirijskom sukobu. Hemijski, medicinski i uzorci iz okoline, koje smo prikupili, daju jasan i ubjedljiv dokaz da su rakete zemlja-zemlja sadržale nervni gas sarin , a korištene su u Ein Tarmi, Moadamiyahu i Zamalki u oblasti Ghouta u Damasku“, piše u izvještaju UN-ovih inspektora.

Izvještaj je istražio napade hemijskim oružjem u Siriji, u kojima je korišteno čak 350 litara nervnog gasa sarina, a istražena je i putanja raketa. Neka oružja, korištena u napadu, na sebi su imala natpise na ćirilici, otkriveno je.

Iako je izvještaj potvrdio korištenje hemijskog oružja, nikome nije pripisao odgovornost za raketne napade.

"Ovo je ratni zločin. Misija je zaključila da je hemijsko oružje u velikoj mjeri korišteno u oblasti Ghouta 21. augusta. Napad je rezultirao velikim brojem žrtava, najviše među civilima. Vjerujem da će mi se mnogi pridružiti u osudi ovog strašnog zločina. Međunarodna zajednica ima odgovornost da počinitelje smatra odgovornim. Ovo je najznačajnije potvrđeno korištenje hemijskog oružja protiv civila još od kada ga je Saddam Hussein koristio u Halabji 1988. godine", izjavio je Ban Ki-moon.

Diplomati su ukazali kako činjenice u izvještaju mogu ukazati na sirijsku vladu kao počinioca zločina.