Svijet
0

UN izabrale sudiju Theodora Merona na novi mandat predsjedavajućeg MICT-a

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao je sudiju Theodora Merona na novi mandat predsjedavajućeg Mehanizma za Međunarodne krivične sudove (MICT) od 1. marta. Novi mandat predsjednika Merona trajat će do 30. juna 2018. godine i bit će predmetom ponovnog imenovanja kao sudije Mehanizma, saopćeno je u utorak iz Haaškog tribunala.

Izražavajući namjeru da imenuje Merona na novi mandat, generalni sekretar UN-a Ban ki-Moon priznao je Meronovo "razborito rukovođenje" mehanizmom i njegovu vodeću ulogu da se osigura da Mehanizam biude mali po obimu i efikasan u radu, kako je predvidjelo Vijeće sigurnosti UN-a.

Predsjednik Meron izjavio je kako mu je bila privilegija da služi kao predsjedavajući Mehanizma u protekle četiri godine i da je duboko počastvovan povjerenjem u njegovo čelništvo ukazano novim mandatom.

"Nastavit ću da dajem sve od sebe da osiguram da Mehanizam postane vjeran svom obećanju da će biti efikasniji i ekonomičniji model međunarodnog krivičnog tribunala, ujedno poštujući svoju obavezu na pravedan proces i poštena suđenja", kazao je on.

Od izbora za sudiju Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) od Generalne skupštine UN-a u martu 2011., predsjednik Meron je obavljao dužnost u nekoliko žalbenih vijeća Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i ICTY. On je također odslužio ukupno četiri mandata kao predsjednik ICTY, saopćeno je u utorak iz Haaškog trinunala.