Svijet
0

UN: Deklaracija o ljudskim pravima mora postati stvarnost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour zatražili su u ponedjeljak da Opća deklaracija o ljudskim pravima postane "živa realnost".

Godinu dana prije 60. godišnjice Opće deklaracije, Ban Ki-moon je pokrenuo godinu kampanje za promociju ideala "pravde i jednakosti za sve", javio je AFP.

"Opća deklaracija o ljudskim pravima ostaje i danas valjana kao i na dan njenog usvajanja 10. decembra 1948. u Generalnoj skupštini UN-a", naglasio je on, u svojoj videoporuci prenesenoj Vijeću za ljudska prava okupljenom na plenarnoj sjednici u Ženevi.

"Međutim, temeljne slobode nabrojane u njoj nisu još uvijek stvarnost za sve. Vrlo često vlade nekih zemalja nemaju političke volje za provedbu međunarodnih normi za koje su su dobrovoljno obavezale da će poštovati", kritizirao je on.

Povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour je podsjetila da je "Opća deklaracija nastala na pepelu Drugoga svjetskog rata i holokausta, u vrijeme kada je nada bila prava rijetkost".

Autori teksta su morali pregovarati tri godine da dođu do "ravnoteže za koju se ne smijemo prestati boriti, bez obzira na naše razlike u stajalištima danas i ubuduće", rekla je ona.

Braneći univerzalan karakter principa nabrojanih u Deklaraciji, ona je rekla kako oni "ne guše ni pluralizam ni razlike".

Godišnjica ratificiranja Deklaracije 10. decembra proslavlja se svake godine svuda u svijetu kao Međunarodni dan ljudskih prava. Posebno ga obilježavaju borci za ljudska prava i ossobe protjerane iz svojih zemalja.