Važna uloga
0

Ukrajinsko žito zbog blokade crnomorskih luka počelo se izvoziti preko Hrvatske

S. M.
Ukrajinsko žito počelo je da se izvozi preko hrvatskih luka s obzirom da su joj crnomorske luke blokirane usljed ruske agresije na ovu zemlju.

Rekla je to prva potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Julija Sviridenko tokom sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Ukrajinsko žito je počelo da se izvozi preko hrvatskih luka. Zahvalni smo na ovoj prilici. Ovaj trgovački put, iako ograničen, već je popularan. Spremni smo da ga razvijamo širenjem mogućnosti transportnog koridora. Vjerujemo da će ova logistička ruta igrati važnu ulogu u bilateralnoj trgovini između naših zemalja i nakon rata", rekla je Sviridenko.

Razgovarano je i o važnosti zajedničkog rješavanja pitanja ograničenja za ukrajinski izvoz. Osim toga, na sastanku je pokrenuto pitanje ubrzanja lokalizacije proizvodnje opreme za uklanjanje mina.

"Razgovarali smo i o pripremama za konferenciju o razminiranju koja će se održati u Zagrebu u oktobru ove godine. Ovaj važan događaj trebao bi pomoći u koordinaciji napora međunarodnih partnera u cilju čišćenja mina u našoj zemlji", rekla je Sviridenko.